Koçluk Nedir
Bu dünyaya hepimizin bir sebep için geldiğine inanıyorum. Bu manada her varlığın bir varoluş amacı var. İnsanın ancak kendisinin bildiği bu amacı bulması bazen zaman alabiliyor. Hayat, aslında keyifli bir yolculuk olabilecekken , kendimizi korumak adına öyle kararlar alıyoruzki zaman içinde bu kararlar hayatı hiç de kolay olmayan bir yolculuk haline getiriveriyor. İngilizce “Coaching” kelimesinin kökü olan, “şehirler arası otobüs” anlamına gelen “Coach” kelimesinin de ifade ettiği gibi; ben de koçluk yaparak, danışanımı olmak istediği yere götüren bir araç olma, vesile olma görevini üstleniyorum. Dünyanın en başarılı yönetici koçlarından Marshall Goldsmith’in “koçluk ne kadar kısaysa o kadar başarılıdır,” sözünde olduğu gibi, danışanımla yolculuğumuz ne kadar kısa sürerse kendimi de o kadar başarılı hissediyorum.
Bu şehirlerarası otobüsün direksiyonunda olan her zaman kişinin kendisidir. Benim amacım, bulunduğu A noktasından, olmak istediği B noktasına gitmesinde kişiye vesile olmak. Varmak istediğimize ulaşmamızda önümüze çıkan engelleri anlamak yola devam edebilmek açısından çok önemli. Neden ayrılmayı çok istememize rağmen A noktasında kilitlenip kalıyoruz? Bulunduğumuz yerin sağlam oluşu bizi aşağıya çekiyor. Gidilecek yer ise belirsiz oluşundan dolayı korkutuyor. Danışanım bu aşağıya çekimin farkına varırken, diğer yandan da B noktasına karar veriyor. Bütün bu çalışmalar içinde danışanımın en iyi olduğu konuyu bilmesini sağlamak ve o konuda yoğunlaşmasına yardımcı olmak benim işimin en temel noktası. Birlikte çıktığımız yolculukta danışanlarımın farkında olmadığı yetkinliklerini farketmelerini sağlıyorum.
Bazen seanslarda ortaya çıkan çok önemli farkındalıklar olur. Bazen ise bir seansta neredeyse hiçbir şey değişmez. Oysa bir sonraki seansla aradaki zamanda, kişi bir çok şeyin farkına varır. Bir bakarım sonraki seansa kişi bambaşka bir enerjiyle katılır. Yaptığım seansların her zaman iki amacı var. Birincisi insanların kendileri ile ilgili farkındalıklarını arttırmak, ikincisi ise bununla ilgili onların sorumluluk almasını sağlamak. Her ikisini yaparken de onlara bilmediği bir şey öğretmiyorum. Zaten bildikleri, ama unuttukları bir çok şeyi hatırlamalarına yardımcı oluyorum. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin bununla ilgili sevdiğim bir sözü vardır: ”Sebepleri öğrenmek isteyerek, delirmenin eşiğinde yaşadım, çaldım Allah’ın kapısını… Kapı açıldı ve gördüm ki, içerden çalmaktaymışım…” Aşağıdaki kısa animasyon filmi bunu çok güzel açıklıyor.
Hayatınızın direksiyonuna geçmek adına ilk adımı atıp benimle 1 e 1 çalışmak istiyorsanız aşağıdaki formu doldurursanız sizinle temasa geçiyor olacağım.